Aproximació al context d'intervenció

El Pràcticum I el realitzo al SSAPS, Centre d’atenció psicològica, logopèdia i psicopedagògica ubicat al municipi de Sant Sadurní d’Anoia. És un centre sanitari autoritzat per realitzar atenció psicològica, logopèdia i psicopedagògica des d’infants a adolescents i adults.

Les seves instal·lacions consten de 4 despatxos, que s’utilitzen per atendre de forma individual o bé en petits grups. A més, també compta amb dues sales on es realitzen les classes de reforç, aquestes tenen una capacitat major que les altres, 4 o 5 alumnes aproximadament.

Ssaps és un centre multidisciplinari adreçat a infants, adults i adolescents. En el centre hi assisteixen alumnes de diferents edats des d’Educació Infantil, Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.

L’equip de SSAPS disposa de 6 professionals diferents: dues psicòlogues, una logopeda, una psicopedagoga i dues professionals de reforç educatiu. El centre ofereix el següents serveis:

- Logopèdia: tractament a infants amb necessitats logopèdies. Principalment, es treballen els retards del llenguatge, com la dislàlia, afàsia, disfèmia, etc.

- Psicologia / Psicopedagogia: tractament a infants amb necessitats educatives especials (dislèxies, TDAH, TDA, etc). Les psicòlogues es centren en el tractament, en primer lloc, d’infants i adolescents i, en segon lloc, de la psicologia civil, familiar, laboral i penal i, en últim lloc, la psicologia per adults. Pel que fa els infants els temes principals a tractar són les alteracions del son, dèficits d’atenció (amb i sense hiperactivitat), trastorns de l’alimentació, trastorns de conducta, entre d’altres.

La psicopedagoga es centra en el diagnòstic i tractament dels trastorns de l’aprenentatge, com podria ser la dislèxia, disgrafia, etc. A més, també realitza sessions de reeducació psicopedagògica, grups de treball específics per a infants amb dislèxia, entre altres atencions individualitzades.

- Reforç: treball de dificultats dels infants i adolescents en matèries i/o aspectes concrets: comprensió lectora, reforç en matemàtiques, etc. el reforç escolar, pot estar enfocat en diferents àmbits depenent de les necessitats educatives de cada infant. El reforç escolar pot estar centrat en els deures, o bé, per matèries, etc. a més, també es poden treballar tècniques d’estudi, tallers de lectoescriptura i de matemàtiques. En el centre compten amb uns estatus, organigrama, valors, la missió i la visió, possibles actuacions, etc. tots aquests documents estableixen les línies d’actuació de l’empresa.

Comentaris