El qüestionari ATENTO

El qüestionari ATENTO (la Evaluación del TDAH y las Funciones Ejecutivas) del grup TEA és un qüestionari que està en proves. És un instrument nou i complet per l’avaluació dels principals indicadors de TDAH (impulsivitat, hiperactivitat i inatenció) i de tots els processos que se’n deriven tenint en compte el nivell de desenvolupament del nen o nena. Està dirigit a nens i nenes d’entre 3 i 18 anys, aplicant-se d’aquesta manera, durant tota l’edat escolar, distingint entre l’etapa de primària de l’etapa de secundària i batxillerat. Més concretament, avalua el control atencional, la regulació conductual, la regulació emocional, la flexibilitat, la memòria de treball, la planificació i organització de les tasques, l’orientació temporal, els problemes de conducta, els problemes relacionats amb la son, el nivell d’afectació o impacte dels símptomes en els contextos familiars, social i escolar.

El centre Ssaps, on faig pràctiques, participa d’aquest sistema pilot, passant aquest qüestionari a més de 40 nens i nenes. El qüestionari es passa a tothom, indicant sempre l’edat del nen o nena, si té diagnostic clínic i si la persona que passa el test va a una escola pública, concertada o privada. Els alumnes a partir de 6 anys que no estan diagnosticats clínicament se’ls hi passa 4 qüestionaris: l’autoavaluació, l’avaluació per part del centre, l’avaluació per part de la família i un retest. Els i les alumnes que tenen menys de 6 anys no han de fer l’autoavaluació. I els i les alumnes que tenen diagnòstic clínic els testos són diferents.

Per poder participar en aquest qüestionari els tutors legals dels alumnes han de firmar un document on s’exposa a grans trets que és el test i perquè serveix. Les dades personals de l’alumne i de la persona que avalua queden protegides en tot moment.

Personalment penso que els testos són llargs, massa llargs. Els tests d’autoinforme tenen 187 preguntes que es fan llargues de contestar, sobretot pels nens i nenes de Primària. Les sessions d’autoavaluació es duen a terme entre dos i tres dies diferents. Els testos de la família tenen 125 preguntes segons siguin de primària o bé més si es tracta de nens i nenes de secundària. Si els nens i nenes són més petits han de contestar menys preguntes. Parlant amb una psicopedagoga que té molta experiència em comenta que els testos que tenen més de 60 preguntes es fan llargs i pesats.

Seguiré explicant reflexions al voltant de l’Atento els propers dies.


Aquest és el qüestionari d'autoavaluació que han de respondre els nens i nenes a partir dels 6 anys.










El test de la família la majoria es passen via on-line, però per aquelles famílies que no tenen accés a internet se'ls hi dóna una còpia com aquesta.
















Comentaris